Oświadczenie Zarządu ws. Akademii Piłkarskiej Korona

Zarząd Korona S.A. informuje, że klub sportowy Korona S.A. nie współpracuje w żadnym obszarze ze Stowarzyszeniem Świętokrzyska Akademia Sportu, która bezprawnie używa nazwy „Akademia Piłkarska Korona”, wprowadzając w błąd młodych piłkarzy oraz ich rodziców.

Dzieci, które marzą o rozpoczęciu kariery piłkarskiej w Koronie Kielce nie są świadome, że zapisując się do wspomnianej akademii, nie przybliżają się do ekstraklasowego klubu. W późniejszym okresie może to doprowadzić do wielkiego rozczarowania oraz rezygnacji z uprawiania sportu.

Jedynym podmiotem, który szkoli młodych piłkarzy przy Korona S.A. jest Kielecki Klub Piłkarski Korona Kielce. (strona internetowa KKP Korona - kliknij TUTAJ)

W ocenia zarządu Korona S.A. działalność Stowarzyszenia Świętokrzyska Akademia Sportu to projekt biznesowy, który czerpie w nieuprawniony sposób korzyści z nazwy i marki naszego klubu.

Stowarzyszenia Świętokrzyska Akademia Sportu  świadomie wykorzystuje markę Korony Kielce do rekrutacji młodzieży z województwa świętokrzyskiego w ramach swojej akademii. Czyni to nie tylko poprzez używanie nazwy „Akademia Piłkarska Korona”. Stowarzyszenie wykorzystuje koszulki meczowe w naprzemienne żółto-czerwone pasy w orientacji pionowej, który to wzór jest prawnie chroniony i zarejestrowany w Urzędzie Patentowym. Korzysta także ze strony internetowej oraz profilu na portalu Facebook, w których w nazwie używa słowa „Korona”.

Korona S.A. wielokrotnie upominała Stowarzyszenie Świętokrzyska Akademia Sportu. Wzywała również do zaniechania używania nazw „Korona” i „Korona Kielce” oraz zmiany strojów sportowych na inne. Podjęto też próbę polubownego zakończenia sporu. Przedstawiciel stowarzyszenia nie stawił się jednak na posiedzeniu w Sądzie Rejonowym w Kielcach. W związku z powyższym Korona S.A. swoich praw będzie dochodziła w sądzie, gdzie złożyła stosowny pozew przeciw Stowarzyszeniu Świętokrzyska Akademia Sportu.

Zarząd Korona S.A.

Sponsorzy główni