[Akademia] Lekcja gotowania dla zawodników z internatu w Nowinach
Gotowanie to nie tylko nauka o produktach czy metodach tworzenia dań. To przede wszystkim poznawanie nowych smaków, dobra zabawa i uczenie się samodzielności. Ostatnio przekonali się o tym mieszkający na co dzień w internacie Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nowinach juniorzy młodsi z naszej Akademii, dla których zorganizowaliśmy specjalne zajęcia kulinarne.
Zdajemy sobie sprawę, że każdy z młodych zawodników powinien wiedzieć, jak dbać o rozwój, nie tylko piłkarski. Na osiągane wyniki pracuje się także odpowiednią dietą, regeneracją oraz nastawieniem. Chcąc wychować naszych podopiecznych na samodzielne osoby, które poradzą sobie w dorosłym życiu, zorganizowaliśmy dla nich specjalną lekcję z gotowania.
Koroniarze przy pomocy kucharzy mieli do przygotowania potrawy z łatwo dostępnych składników. W naszym menu znalazł się omlet bananowy, sałatka warzywna z serem halloumi, makaron z tuńczykiem oraz sałatka owocowa.
Zawodnicy z wielką przyjemnością angażowali się w przyrządzanie potraw.
Podczas zajęć nie mogło również zabraknąć ciekawostek kulinarnych dotyczących przykładowych zamienników niektórych ze składników danego dania.
Na koniec nadszedł długo wyczekiwany przez wszystkich moment - testowanie wykonanych potraw.
- Spotkanie kulinarne było dla nas cennym doświadczeniem, które na pewno ułatwi nam własnoręczne przygotowywanie posiłków. Wspólnie z kucharzami robiliśmy między innymi sałatkę warzywną oraz owocową. Dowiedzieliśmy się także wielu ważnych rzeczy o diecie dla piłkarza. W końcu nie bez powodu mówi się, że stanowi ona 80% sukcesu - ocenił warsztaty kapitan Korony U-17, Filip Jakubowski.
Jesteśmy przekonani, że chłopcy wykorzystają zdobytą wiedzę i z ochotą będą komponować swoje posiłki, ucząc się przy tym samodzielności.